perjantai 16. marraskuuta 2012

Viikko 45

Alkuviikko kului päihdeviikon "luentojen" parissa. Tiistaina auditoriossamme pidettiin kaksi luentosettiä, vaikka toisaalta sana luento ei täysin kuvaa tilaisuutta. Halusimme saada opiskelijat ajattelemaan omilla aivoillaan. Luennoiminen päihteistä ei aina ole se parhain saavuttaa opiskelijoiden ajatusmaailmaa. Mietimme opiskelijoiden kanssa mitä hyvää ja huono alkoholista on. Molempiin tuli hyviä vastauksia, asiattomuuksia ei tainnut olla yhdelläkään ryhmällä. Hieno juttu! Keskiviikkona heilahdimme koulutusohjaajaan kanssa kosmetologitytöille samoissa asioissa. Ihanan erilainen ajatusmaailma tytöillä ja pojilla on. Tästä reissusta jäi mieleen kesä, aurinko, meikit ;), rakkaus jne.
Loppuviikko meni jälleen seminaarissa istuessa. Tällä kertaa oli vuorossa Perusopetuksen jälkeiset koulutus- ja työllistymishaasteet Tampereella Holiday Clubissa, Tampereen kylpylässä. Tilaisuuden avasi erityisasiantuntija Maarit Kallio-Savela. Hän kertoi koulutustakuusta, että onko koko ikäluokan kouluttaminen toisella asteella haavetta vai realismia? Hän peräänkuulutti ennakkoluulottomia toimintatapamuutoksia.
Seuraavana lauteille nousi Tampereen yliopiston dosentti Matti Rimpelä. Hänen otsikkonaan oli Uhka joutua koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle - mihin nuorten yhteiskuntatakuu riittää? Rimpelä puhui kokemuksen syvällä rintaäänellä ja täytyy myöntää, että häntä kuuntelin erittäin mielelläni. Hänellä oli asiaa, isolla aalla. Häntä (ja meitä kaikkia) huolestutti se, että ns. yleisosaaminen on katoamassa, vaikka koko ajan hehkutetaan moniammatillisuutta. Sitten joku oli laskenut, mitä 40000 syrjäytyneen nuoren hinta keston mukaan maksaa yhteiskunnalle:
kuukaudessa 140 miljonaa
vuodessa 1774 miljoonaa
40 vuodessa 71 miljardia
Tässä ranskalaisilla viivoilla lisää pointteja (näin perjantaina en saa niitä enää lausemuotoon....hih)

- koulutus suuntaa työllistymistä
- pelkkä peruskoulu ei enää riitä
- 2010 peruskoulunsa päättäneistä nuorista yhdeksän prosenttia koulutuksen ulkopuolelle
- lapsuuden kriittiset vaiheet ovat varhaislapsuus (=> 3 v.), 5-7 vuotta, 10-14 vuotta ja 17-19-vuotiaat. Juuri näinä aikoina tulisi antaa erityistä tukea lapsille/nuorille. Tuki tulisi myös dokumentoida, jottei aina tarvitse alkaa alusta asti kertomaan historiaansa. Nuo 17-19-vuotiaat nuoret näyttävät usein aikuisilta, mutta ovat sielultaan vielä lapsia. Liian aikaisin pitäisi aikuistua.... Annan kyllä omien lasteni leikkiä, niin kauan kuin haluavat...tai no, rajansa kaikella ;D
- Myönteiset oppimiskokemukset ovat äärimmäisen tärkeitä!!!!!!!! Tämä tulisi muistaa myös työhyvinvoinnissa, ihan jokaisessa työpaikassa! Lisäksi oppiminen ja hyvinvointi tulisi saada samaan pakettiin.
- palvelut asuinalueille!
- raskaudesta alkaen lasta/nuorta tulisi tukea aina 18-20-vuotiaaksi asti ja tarvittaessa pitempäänkin.

Ensimmäisen päivän muita puhujia oli FT Sari Yrjänäinen aiheenaan Kasvatustieteellinen tutkimus ja sen soveltaminen koulutustakuun lupausten lunastamisen tukena. Perusopetuksen jälkeisiä ratkaisuja palvelevia linjauksia seudullisesti ja paikallisesti kertoivat apulaispormestari Leena Kostiainen Tampereen kaupungilta, sivistystoimen johtaja Nina Lehtinen Lempäälän kunnasta, johtava ammatinvalintapsykologi Kari Kilpeläinen Tampereen TE-toimiston ammatinvalinta- ja urasuunnittelupalveluista.

Loppupäivän puhujina oli vielä opinto-ohjaaja Mikko Siippainen Tampereen kaupungilta aiheenaan Perusopetuksen lisäopetus Tampereella. Tekniikan toimialajohtaja Janne Hietanummi Valkeakosken ammatti- ja aikuisopistolta oli kertomassa energisesti aiheesta Ammatilliseen perustutkintoon ohjaava ja valmistava koulutus - Mitä olemme saaneet aikaan ja miten kehitämme koulutusta? Hietanummen Janne toimii myös Läpsy-hankkeessa, joten tuttu mies ja hyvin hoiti VAAO:n kuvioiden esittelyn.

Sitten perjantaina saimme kuulla Aku-toiminnasta Jetta Turuselta, koulutus- ja uraohjaaja. Maahanmuuttajien ammatilliseen koulutukseen valmistavan koulutuksen kuvioista projektipäällikkö Marja Huttuselta. Pirkanmaan erityisopetuksen koordinaatiokeskuksen projektipäällikkö Sanna Annala piti esityksen erityisopetuksesta toisen asteen koulutuksessa. Vastaava koulukuraattori Hanna Gråsten-Salonen Tampereen kaupungilta puhui aiheesta perusopetuksen koulukuraattori nivelvaiheessa olevan asialla. Tämän setin viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä oli toimialajohtaja Erkki Sipilän vuoro. Saimme kuulla, mitä kaikkea Siltavalmennus tarjoaa. Kyllä siellä kaikkea onkin :)

Lopuksi paikalle saapui opetusneuvos Ulla Aunola aiheenaan "Yhtään nuorta ei jätetä". Kannattaa käydä lukemassa seuraavaa linkkiä: http://www.ammattiosaaja.fi/bannerit 
Sieltä löytyy nuorille sopivaa materiaalia. Sitten toinen mielenkiintoinen "iltalukemisehdotus" on Tampereen nuorkauppakamarin ATTITUDE 2012 - selvitys nuorten asenteista työelämää, koulutusta ja tulevaisuutta kohtaan.

Mielenkiintoiset kaksi seminaaripäivää ja tietoa tuli niin valtavasti lisää jälleen. Tämä seminaari oli FCG - koulutus ja konsultoinnin järjestämä. Seuraava vastaava on muistaakseni n. vuoden kuluttua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti