perjantai 15. kesäkuuta 2012

Viikko 23

Viikko 23 sisälsi mm. Mäntässä vietetyn päivän, sekä muita paikallisten toimijoiden tapaamisia. To-pe vietimme Ankkuri-ohjaaja Taru Meriläisen kanssa Jämsässä, tutustuen Asuntolaohjaajapäiviin. Päivät olivat tällä kertaa Jämsässä, Jämsän ammattiopistolla. Torstain ohjelma koostui mielenkiintoisista luennoista, joita piti seuraavat henkilöt: psykiatrinen sairaanhoitaja Kimmo Jouhki puhui paljon asiaa. Nuoret tarvitsevat aikuista, vaikka muuta väittävät. Hän painotti myös nopeaa puuttumista ja lähetteettömyyttä. Jämsän suunnalla vanhempainillat ovat vetäneet väkeä, ulkopuolisten puhujien avulla. Surullista oli kuulla, että päihteitä käytetään enemmän kuin aiemmin. Nuoret juovat kaksi kertaa enemmän kuin aiemmin. Lavallinen olutta ja kirkasta viinaa perään...Järkyttävä määrä, ei voi muuta sanoa. Jouhki puhui myös peliriippuvuudesta. Nuorella tulee olla kaksi pelivapaata iltaa. Päiväkirjaa hyväksi käyttäen nuoren olisi hyvä merkitä mitä pelasi, mitä tunteita se herätti, pelasiko yksin vai kavereiden kanssa jne. Kimmo Jouhkin mielestä nuoriin kannttaa luottaa ja edetä vähän kerrallaan. Hiljaa hyvä tulee.

Toisena päivän puhujana toimi ylikonstaapeli Jari Lindholm Keski-Suomen poliisilaitoksesta. Loistava puhuja ja hän sai porukan hyvin mukaan. Pointtina hänellä oli mm. se, että turvallisuus tulee omasta asenteesta ja toiminnasta. Kun kohtaa nuoren, joka on päihteiden vaikutuksen alaisena, ei ole väliä mitä nuori on ottanut, vaan sillä miten hän käyttäytyy. Jos on hätätilanne, kaikkien on pystyttävä soittaa apua. Ns. saastunutta tietoa (=rikkinäinen puhelin-efekti) kannattaa välttää.

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota uhkaavassa tilanteessa?
- olemus (haju, tatuoinnit, epäsiisteys)
- käyttäytyminen (rauhaton, uhkaava liikehdintä, symboliset eleet, "heittokatseet")
- katse ja kasvot (pistävyys, poissaolevuus, kasvolihasten kireys, tic-pakkoliikkeet)
- puheen sävy (äänen kohoaminen, voimistuminen, katkeilu puheessa, uhkaavuus, kylmyys)

Ongelmia nuorille (ja aikuisillekin) aiheuttavat: rakkaus, raha ja ryyppy.

Miten uhkaavassa tilanteessa tulee toimia?
- jos kohtaat aggressiivisen asiakkaan, älä vaaranna henkeäsi! Anna rahat saman tien. Henkesi voit vielä pelastaa.
- Ota mahdollisuuksien mukaan työkaveri mukaan tilanteeseen. => Henkinen ylivoima.
- Älä leiki sankaria!
- Älä sijoitu ulosmenotien ja asiakkaan väliin.
- Älä estä poistumista.
- Pidä etäisyys asiakkaaseen väh. 3-10 metriä.
- Sijoitu sivuttain asiakkaaseen nähden.
- Rakenteelliset ja luonnolliset esteet kannattaa pitää välissä (tuoli, pöytä jne).
- Tärkein kaikesta on OMA ASENNE! => Turvallisuus syntyy jokaisen henkilön asenteesta ja tekemisestä.

Torstaina iltapäivällä suoritimme ryhmittäin Arjen sankarit-radan, joka koostui erilaisista rasteista. Illalla pääsimme Päijänneristeilylle, M/S Tuulikille. Tuulikki vei meidät Ravintola Hirvikartanoon nauttimaan herkullisesta illallisesta ja verkostoitumisesta hyvässä seurassa. Paluukuljetus tapahtui puolelta öin.

Perjantaina 8.6. Tiina Honkonen Myötätuuli ky:stä puhui nuorten kohtaamisesta hyvinvointia työhön. Muita puhujia oli Elise Virnes Opetushallituksesta. Tutkimus, jossa selvitettiin toisen asteen ammatillisen peruskoulutuksen opiskelija-asuntoloita, oli juuri ilmestynyt ja Virneksen esitys perustui kyseiseen selvitykseen.
Asuntolapaikan saaminen voi ehkäistä välivuoden "viettoa". Oppilaitoksen hyvinvointiin vaikuttaa yhteisöllisyys, turvallisuus ja oppimisen olosuhteet. Opon rooli on keskeinen. Nivelvaiheiden merkitys tiedostetaan. Asumis- ja ravitsemispalvelut ovat hyvällä tasolla. Kodin ja koulun välisen yhteistyö on melko hyvällä tasolla, paitsi kauempaa tulevien kohdalla, sillä tieto tulee viiveellä. Opettajat ovat etäällä opiskelijahuollon ytimestä. Ryhmänohjaajien rooli on keskeinen. Oppilaskuntatoiminnan rooli on vaatimaton. Vaikeutta lisäävät pirstaleinen toimintaohje- ja sääntöviidakko.
Jotkut järjestäjistä panostavat vapaa-ajan toimintoihin. Terveystarkastuksia ei kaikille opiskelijoille tehdä. Kuraattori- ja psykologipalvelut eivät vastaa tarpeita ja opiskelijahuollon tarpeet kasvaneet.
Opiskelijan onnellinen elämä on kaikilla meillä tavoitteena!
Asuntolatoiminnan tulisi osallistua enemmän erityisesti opiskeluhuoltoon. Yhtenäiset ohjeet ja linjaukset tulisi olla valtakunnallisella tasolla.
Koulun ja asuntolan rooli ja merkitys nuorelle:
1. Keskeistä kasvu- ja kehitysyhteisö
2. Oppimisen ja opetuksen paikka
3. Demokraattinen yhteisö
4. Palveluiden risteyskohta
5. Vertaissuhteiden ja nuorten omien kultturien tila ja alakulttuurit
PiiloOPS tulisi saada näkyväksi. Nuorella tulee olla ihminen, jolle hän voi kertoa huolensa. Opettajalle harvemmin, sillä kuka kertoo huolensa opettajalle, joka antaa arvioinnin?

Tässä ajatuksia ja muistiinpanojaVirneksen puheenvuorosta.
Lopuksi projektikoordinaattori Raija Marttala Fiilistä asumiseen-hankkeesta kertoi hankkeensa tilanteesta. Rehtori Petteri Järvinen piti lyhyen loppupuheenvuoron. Ensi vuoden asuntolaohjaajapäivät pidetään Inarissa ja sinne saimme kaikki kutsun saamen kielellä. Nyt sitten jokaiselle alkeiskurssi, niin ymmärrämme mistä seuraavilla päivillä puhutaan ;)

Mukavat päivät ja ilmat todellakin suosivat :) Kiitokset järjestäjille!

  
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti